Followers

Monday, June 28, 2010

hamster ku beranak lagi...

Adoi semalam aku dikejutkan dengan berita jenny beranak lagi...kali ni 4 ekor..bertambah2 dah hamster aku...seb baek yg due ekor tu dah besar.....ni tgh pkir nk beli sarang baru...better beli yang besar k kecik? Rasa macam nk jual je hamster tu..ader yg berminat?jenis winter white...if berminat comment yea..

Saturday, June 26, 2010

Bicara Hati

Ya Allah....
knape hari ini aku merasa sedey...
perit tak tertanggung...
terasa seperti mahu menangis...
terasa diri ini tidak lagi diperlukan...
terasa diri ini terlalu rendah....
terasa takot tak terkata.....
Adakah ini satu dugaan??
Dugaan yang harus ku hadapi?
Kurasakn seperti tiada apa lagi disisiku..
melainkan keluarga tercinta..
Mana perginya sahabatku?
Kemanakah mereka pergi...
Aku kesedihan....
Sendirian melayani perasaan..
yang tak dpt digambarkan..
hanya Allah yg mengetahuinya....

Ya Allah,
KAU lapangkanlah hatiku,
jauhila diriku dari merasakan sediih...
jauhila diriku dari perasaan takut...
Dekatkanlah diriku denganMu Ya Allah..
Bantulah hambaMU ini....

Taubat


Indahnya taubat....
Sebelum terlambat...
Bila mentari terbit dari barat...
Bila malaikat maut menjemput kita.....

sedarlah wahai umat manusia..
dunia ini hanyalah sementara..
hanyalah tempat persinggahan..
yang kekal abadi cuma hari akhirat..

Dimana amalan kita dihisab..
yang akan menentukan kita
sama ada syurga atau neraka
cume amalan yang membantu kita..

Adakah sudah cukup amalan kita selama ini???
sudah bersediakah kita sekiranya dijemput Ilahi???
sudah bersediakah kita malam pertama dialam barzakh???
kerana maut tidak kenal yang tua mahu pun muda....

marilah kita sama2 beristighfar..
bersama2 bertaubat kepada Allah S.W.T
Tinggalkan segala maksiat..
Tingkatkan ibadah kepada Allah S.W.T

Sesungguhnyer Allah itu maha pengampun..
terhadap hamba2nya..
bertaubatlah kita sebelum terlambat....
Selagi pintu taubat masih terbuka luas....

Kawan2 marilah kite merenung sejenak..mungkin kite alpa,bahawasanya satu hari nanti kita akan mati..seluruh umat akan mati..Yakni satu perkara yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T..Bile dan bagaimana kita tidak tahu kerana ianya telah menjadi rahsia Allah S.W.T...melihat kepada keadaan dunia sekarang yang semakin tue,yang semakin banyak tanda kiamat,marilah sama2 kita insaf..kita mengingati kembali asal usul kita..Jikalau kita masih banyak melakukan dosa,bertaubatlah segera kepada Allah S.W.T...Beristighfar...kerana Allah sangat menyukai hambanya yg bertaubat dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan tersebut...bertaubatla kita selagi mana pintu taubat masih luas terbentang..sebelum ianya tertutup rapat....

Sabda Nabi SAW :
" Bersegeralah melakukan amal2 soleh sebelum berlakunya enam perkara,iaitu(antaranya) sebelum terbitnya matahari dari barat...."
(riwayat muslim)

Sabda Nabi SAW yang bermaksud :
"Bahawasanya Allah SWT yang Maha Mulia lagi Maha Besar menerima ia akan taubat selama belum sampai rohnya kepada halkumnya."
(riwayat Imam At-Tirmizi)

Diharapkan Entry ini memberi manfaat dan peringatan kepada saya dan kita semua...Amin....

Promote sket ^_^








Humm..kat cni nak promote cket barang yg dlm gmbr di atas...Makcik saye ader menjual jersi bola,beg,cadar,tapware,pinggan mangkuk dan macam2 lagi...lupe plak nak mintak alamat kedai makcik..nanti sy update semula...sape yang area gombak leyla g...nanti sy letak lg gmbr barang yang cantik2..biskut raya pun ader jual..harga sy xbrape pasti...harga,alamt n cara untuk menempah sy akan update semula..just nk tgk respon dlu...huhu =) saper yg berminat ley beri komen kpd saya :DD

Thursday, June 24, 2010

Ngantuk...

Erm ade bnyak bende lg aku nk post nih..tp mate da ngantuk sgt...kne tunggu aku balik dr segamat dlula jwbnyer..huhu...Doakan aku n family slamat pergi n slamat pulang yea...see ya...=)

Jalan2 cr makan =)

Lame xjumpe kak ida..since balik dr trip bandung aritu..Nie ader peluang nk jumpe,baek p jumpe sambil tu g melawat ayoh(ayh kak ida) kt IJN...Mule2 kitorg p pjbt ptptn dlu..kate kak ida ader org pt kol k.yor..suh amek surat perjanjian ptptn kt pejabat..tapi sebelum tu kne wat wang pos dlu sebanyak RM90..hum kitorg pun mle2 nk g pos dwet tu,xbleh coz xde pjbt pos kt sne..jauh plak nk g pejabt pos kt luar...Last2 kak ida ajak g tnyer org pt tu kot2 boley byar cash..So ktorg terus g pjbt pt tu...g dekat pjbt tu,org ptptn ckp xde plak yg kol akak kak ida suh amek surat perjanjian...yg ader cume surat..Adoi,mcm kne tpu jer???sib baek xpos lg dwet tuh..lg org ptptn tuh ckp biasenyer die akan pos surat perjanjian tu..xperlu dtg pejabat..the moral of the story nk btau korg nih,kalu dpt pnggln dr ptptn ke ape ke yg melibatkn wang,better siasat dlu..ataupun terus berurusan dgn pejabat..zaman skrg mcm2.banyak org ske menipu...huhu..

Berbalik semula kepada tujuan aku yg sbnr,pas g ptptn aku ajak kak ida jalan2 kt masjid jamek..nk p cari selendang ngn tudung..waduh rambang mata aku kalau jalan2 kt sne..
mcm2 ader..semua cantek2..lau aku ader dwet mau aku beli semua..huhu =).. sempat beli 3 helai ank tdung syria..jenis cotton nyer.. =) then g sogo...ader sale lg..adoi mmg abeh dwet kalu g sogo..hehe..kak ida blanja mkn..sempena besday aku...then shopping..beli seluar slack coklet satu,t-shirt satu..kak ida beli sluar slack itam..huhu

Then kak ida ajak g IJN..ktorg naek monorel trun kt stesyen titiwangsa..sampai sne xtau nk g mcm mne..member aku ckp naek bas B114 tp xjumpe2..last tnyer polis trafik, "encik,nak g IJN mcm mne ea dari sni?" "owh IJN,dekat jerrrrrrr...jln kaki pun boley....adk g terus,nanti nmpk HKL,IJN sbelah HKL." ktorg pun ok..terusla ikut aper yg polis ckp tu..ingatkn dekat...Bapakkkk jauh...jenuh nk berjalan....dahla lalu tepi jalan besar...ngn pikul buah salok lg...aduh da mcm makcik da ms tuh....huhu...tobat xmo g IJN jalan kaki...penat...

Sib baek mlm tu tdo uma kak ida..so balek naek kete...da takde tenaga masa tuh..lapar pun ader..org duk berckp,aku senyap jer..huhu..before smpai umah k.su,kakak die ajak mkn kt restoran..sdap gak kerabu kaki ayam die..yang lain hampeh..huhu..tp disebabkan lapar sangat,mkn jela..nanti gastrik lak..huhu...Sampai jer umah kak su,mandi terus tdo..letih sangat..seharian berjalan..ary2 mcm ni,mau aku kurus...hehe..Nway thx akak blanje adik mkn n kek secret resepi....Syg akak adik..hehe =) Thx gak pada kak su blanje fara mkn mlm tu..hehe =)

Adola beberapa keping gambor untuk tatapan umum..hehe :D


Nyam2 mkn tomyam kt foodcourt sogo =)


nak????

Brownies choc hazelnut..

Monday, June 21, 2010

Ramai lagi!!!


Aper yang ramai?
anda mesti tertanye2...
Ni hah nak bercerita sedikit tentang masalah yang dihadapi rakan2 saya diluar sane..
Mereka masih belum mendapat tawaran sambung degree,
gara-gara system uitm sekarang yang tgh down..
Mereka yang menghadapi masalah ini bukan calang2 orang..
Calon ANC pun masih belum dapat tawarn...
Simpati terhadap mereka yang belum tahu keputusan..
Diharap anda semua bersabar dengan masalah ini..
Berdoala kepada Allah semoga dipercepatkan lagi urusan ini...
Dengar cite system akan pulih sepenuhnyer mulai minggu hadapan..
ADer jgak yang ckp jumaat ni..
Rajin2la buka student portal...
Apepun saya doakan semoga korang semua dapat tawaran sambung degree..
Amin ^_^

First Award from amoi cantik =)


1. What d0 y0u feel t0 kn0w that y0u g0t this award.
feel good,excited ;D mcm dpt anugerah bintang popular lak..hehe

2. List d0wn 7 bl0g that deserve this award
g4d15 m3r4h j4m8u
CHYMARA
amoi cantik
mylife time
maahadan Al-Muallim
Innocent Aspiring Design
De comel

Akhirnya!!!

Cantik x blog sy?hehe..
letih woo...
cari punyer cari barula ader yang berkenan dihati ;D
Hope lepas ni banyak lg yg akan jadi follower blog nih... :DDD

Huh!


Arini seharian aku mengadap laptop semata2 nak update blog nih.. nk hias cantek2,mengikut citarasa aku... Tapi tulah...yg berjaya buat cme letak widget jer... Nak tukar backgraound hampeh...=( Berjam2 aku update last2 jadi lagu ni gak..huhu... Kepada mereka yang teror menghias blog,tlongla aku.... waaaaaa T_T Sob3 ......

Sunday, June 20, 2010

Baby Puteh with Baby kelabu...

Hum..dah lme aku xupdate pasal hamster aku an?
Aritu aku telah dikhbrkan satu berita buruk mengenai kehilangan hamster..
Aduh sedey nyer aty ni mengenangkan hamster yg ilang..
Baby hamster lak tu yg ilang..due2 ekor skali..
Dahla xpena jumpe n main ngn dorg lg..
sdey2

Namun kesedihan itu hanya seketika..
kak ida msg padaku yg die da jumpe sekor..
dekat celah tilam..Alhamdulilah...
Nakal...mase jumpe die,baby hamster tu duk jenguk2...cumil2
malangnyer yang sekor lg xjumpe...

Adoi dah hampir keseluruh rumah kak ida cari..
tp xjumpe..Akhirnyer kak ida mengalah..
aku pun masa tu redha jela...xde rezeki nk umpe die..
Adela dlm due ari...
Alhamdulilah akhirnyer jumpe..
kak citi yang jumpe..

Die nyorok kt bawah katil...
Lega hati aku...
Dorg nih nakal sungguh...
Nak maen kt luar..huhu

Cian yg sekor ni
due ari xmkn..masuk dalam sarang,
terus cari makanan..cumil =)
Alhamdulilah lagi sklai dorg masih idup n sehat lg....
arap2 dpt jumpe dorg....
Dekat bwh ni vdeo dorg selepas hilang beberapa ari..
Cumil an???


video

Baru perasan...

Alhamdulilah...sudah bertambah follower aku..walaupun due,aku happy...hehe =)
thx dik ja..kamu jadi follower yg kedua...rajin2la komen..hehe

Bergumbira :D

Arini ayah ajak p slayang mall..
Nak sambut besday aku...Yayyy.....Happy....=)
Tapi sdey due org adik aku xdpt g..sob3...=(
Mujur ade maksu...so terubatla sket rase sdey...
sampai2 sne aku ckp kt ayh,ayah jum mkn dlu..
Laporrrr =)
Ayah n umi blanje aku mkn ns beriani dkt jm beriani...sedap hingga menjilat jari..hehe
Pas mkn g kedai spek jap..
Maksu nk wat spek..sementara tuh..
G main bowling..
Lawanla 3 beranak...aku,maksu n ayeh..
kdng2 umi n ayah join gak..gilir2..
Huhu..asyek kalah jer...geram2...
Pasni nk slalu main..biar pandai...
Nak kalahkn dorg..huhu
Pas main bowling,amek spek maksu terus balik...
tu jelah...
arini kak ida dtg kl..ske2..=)

Saturday, June 19, 2010

Besday gurl..OMg.... =)


Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
happy birthday to Tengku farah and Nur Ain Osman...
Happy birthday to you......

sweet 21 =)

Dah makin tue aku nih...
Azam br ku..ingin menjadi insan yg lebih baek,
hamba dan anak yg solehah,
insan digemari ramai,,(org senang dgn perangai aku)
Smoga aku tabah menghadapi dugaan yg bakal aku hadapi...
Smoga aku dpt membalas jasa kedua ibubapaku...
Smoga aku dpt ape yang aku impikan...
n smoga aku dapat jodoh yang baek....=)
AMIN.....

Pade mulenyer aku merasa sdey..only two person wish my birthday..
Thanx kak ida n musadiq...=)
but then after a few minutes,
i got msg from pija wish me besday...=)
then maksu,azie,imah,bihan,lyn,fteen,eyra,farhan n haikal...
Terima kasih tak terhingga kepada mereka yg ingt n wish besday syer..
Doakan kejayaan sy didunia maupun diakhirat...
masih jauh lg perjalananku...

Tapi sdey gak...Te'a,ain,tqa,zara,giegs x wish agy... T_T...mne korg..huhu ='(
Tak mengapala...mesti dorg ingt..cume lpe nk wish...
lgpun im hepi..coz aku dpt smbung study..walaupun tempat xbrape nk ske...=(
Tapi aku bersyukur....atleast ramai yg dpt kt melaka...=)
JUmpe korg kt sne...=)

Friday, June 18, 2010

Ary yg Menak0tkan...



Ayah : kak ayah da wat appoinment ngn dentist..

Aku : Hah! biler ayah wat?(adoi dalam aty bukan main tkot lg..xske jumpe doc gigi.bekeng...)

Ayah : Ayah wat appoinment ari jumaat ni,pukul 3 petang..deqna pun ikut skali ye..check
ape yg patut..kalu ader yg berlubang terus tampal...

Haha dalam aty aku gelak abeh...padam mke mecna kene jumpe gak....hehe

Deqna : Ala..ayah,aritukan adeq dah wat..xpayahla...(phobia kene tmpal 9 gigi,ambil masa due ari..)

Ayah : Kalu adeq xnk,xpela..kakak pergi ngn ayah ajer..

Adoi...sakitnyer aty aku mecna terlepas..xmo rr jumpe doc gigi...bekeng + ganas...xske2!!!!!

The day that im really2 scare...

Ayah : kak,siap awal2..lepas ayah smyg jumaat kite g...

Aku : Hurmmm ok..(dalam aty bukan maen gelabah lagi...arghhh...xske jumpe doc gigi...phobia tau..aritu jumpe doc yg sme..die korek gigi aku dalam2...skit2!!!!!)

245 pm

Ayah : kak jum..ayah dah siap..nk bawak kete x?

Aku : Xnakla..lapar...(padahal dalam hati tuhan je tau betapa aku tkot nk jumpe doc gigi..tp perot aku mmg lapar pun time tu..huhu)

Klinik gigi chempaka

Nurse : Welcome..en Aziz pe khabar?u bring ur daughter here?

Ayah : Sehat..ha'ah i bwk anak skali..die mau tampal itu gigi berlubang...

Aku sedang keresahan....

Nurse : En Aziz,u wait here..Wait until i call ur name..

Hurm ingtkan dtg awal boleyla terus buat..kne tunggu plak..huhu..xpela..kalu xjd wat pun xpe =)hehe..humm..takotnyer..napela gigi aku berlubang...tgk da kne jumpe doc gigi...(benda yg paling aku takot)...huhu...ngak mau3!!!!!dalam aty aku cube mengumpul sedikit keberanian untuk berjumpa dgn doc...Farah ur must be brave...don't be scare...ko nk sakit sekarang or kemudian??? Be brave farah...u can..bdak umur 3 taun pun boley hadapi..huhu...

A few minutes

Nurse : En tengku...

Ayah : You bg anak sy dulu...

Nurse : Miss come and sit here...but before that please put ur slipar outside n wear our slipar..(slipar dlm bi ape ea?hehe)

Aku menurut je ape yg nurse tu suruh..kan maen gemuruh lg hati nih...

Doc gg : Hye fara..u anak aziz yg study kt korea tu k?

Aku : Hah! nope i study kt jhor je...(dlm hati bler mase lak aku g korea..org laen kot..hebat tol aku nk g korea..huhu)

Doc gg : Ohhh I see...okey u nak buat pe?

Aku : sy nk tampal gigi yg berlubang..

Doc gg : Okey..let me see first...(die pun stat menjelajah semua gigi2 aku..) okey kat cni gigi u mmg berlubang..the other also..please put the mirror,u see there are ape bende ntah..aku xingt nme die(aku lupe)...yg pasti we need to do someting...nanti lme2 u akan sakit.

Aku : Xpe doc..i nak tampal yg ni dlu..the others i buat kemudian(padahal penakot)

Doc gg : Ok...Ape lg...die memulakan aktiviti dengan menekan2 gigi ku..kemudian gne satu mesin ni untuk kikis gigi aku biar cantik sket..tp ya Allah...sakit smpai ke kepala..nk nanges rase...dalam aty ni duk berzikir supaya dikurgkn rasa skit..mater terpejam..ntah aper doc tu buat...

Doc gg : Ok fara..finish already..cube u try gigit?ok x?

Aku : Ok...(dalam hati lega........Alhamdulilah...nasib baek sekejap jer..kalau aritu bapak lme..jenuh nk menahan sakit..apepun aku bersyukur...Now aku lg brave nak jumpe doc gg..hehe)

Itulah cerita aku bler nk jumpe doc gigi..Hopefully one day,ble nk jumpe doc gigi aku xtakot lg...huhu...lepas jer tampal gigi,giliran ayah aku plak...tp die xwat pape..just checkk..semua total RM55...Finish....

Thursday, June 17, 2010

Happy3

Haha..batak...br dpt sorg follower..safiyyah thx coz u jd org pertama follower my blog...6_^

Tuesday, June 8, 2010

Lelaki

Duhai lelaki
Sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Duhai lelaki
Masihkah hancur hatimu
Setelah patah ditinggalkan kekasihmu
Agar aku yang akan selalu temani mengusap tangismu


Akulah perempuan yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah perempuan yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini

Duhai lelaki sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Tak akan ada lagi
perempuAn yang bisa
Mencintamu seperti ku...

Putus Cinta

Ni entah kali ke berapa aku putus cinta..
Aii nasib badan..
sedeyla...
kalu nk jumpe lg better smpai bile pun xjumper..
Puas aku menangis..pujuk hati aku..
skrg better siket dr td..
mujur ader blog nih..
biarla org nk kater pe kt aku..
sedeyh =(

Monday, June 7, 2010

4 panduan Menjaga & Memelihara hamster..

1. Hamster yang baru dibeli

Seperti kebanyakan binatang ternakan lain seperti kucing dan sebagainya, hamster adalah binatang yang prihatin terhadap persekitarannya. Ini bermakna, ia akan mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan pemilik dan keadaan tempat baru. Walaupun jika dilepaskan ia kelihatan seperti mahu melarikan diri, hamster adalah binatang yang dikategorikan dalam senarai binatang ternakan jinak. Pada peringkat awalnya juga, sukar untuk menyuapkan makanan kepada hamster tetapi lama kelamaan keadaan akan berubah.

Sewaktu hamster di dalam sangkar, jangan memandai mandai untuk hulurkan jari anda jika hamster tersebut masih belum biasa dengan anda kerana kemungkinan hamster tersebut menyangkakan bahaya dan bertindak kasar dengan mencakar atau menggigit (sesetengah gigitan hamster boleh membawa luka). Jika mahu memegang hamster, belajar cara memegang dengan betul iaitu satu tangan anda menjadi tempat ia berpijak dan satu lagi tangan anda mengusap di belakangnya.

2. Tempat tinggal

Selalunya, hamster yang pertama kali dibeli akan datang sekali dengan sangkar tempat tinggal. Pertimbangkan saiz tempat tinggal bergantung kepada berapa banyak bilangan hamster yang ingin dibela.

Harganya pula berlainan mengikut saiz serta perkakasan lain yang datang sekali dengan tempat tinggal. Tempat tinggal ini juga harus disediakan ruang pengudaraan yang secukupnya, tempat tidur (bedding) yang dibuat daripada habuk kayu serta tempat menyimpan makanan dan minuman. Jangan lupa untuk menyediakan bahan bahan permainan seperti roda berpusing, sudu plastik dan sebagainya kerana telatah hamster yang suka untuk bermain.

3. Makanan dan minuman

Makanan yang paling umum dan sesuai diberi kepada hamster adalah bijjian kering proses (selalunya diimport) berserta makanan tambahan lain seperti kuaci, kekacang serta makanan proses yang telah dibungkus. Sekali sekala, anda juga boleh menukar selera dengan memberi diet yang lain seperti epal, lobak merah dan pisang dengan syarat anda membuat pemerhatian jika hamster anda menyukainya atau tidak. Pemberian makanan yang basah juga tidak boleh terlalu kerap kerana ia boleh mengganggu sistem penghadaman hamster.

Sesetengah hamster yang bersifat ‘malu’ akan dilihat ‘memakan’ dengan begitu cepat dan berlalu ke tempat persembunyiannya. Sebenarnya, ia tidak makan kesemua makanan tersebut. Sebaliknya, makanan tersebut hanya disimpan di sekitar lehernya buat sementara, dan kemudian dikeluarkan semula di tempat ‘persembunyiannya’. Selepas itu baru makanan tersebut akan dimakan sedikit demi sedikit. Untuk minuman, pastikan botol airnya mencukupi dan jika perlu, tambahkan air (air boleh jadi air kosong atau campuran air dan cecari vitamin yang dibeli di kedai).

4. Kebersihan

Kebersihan perlu dijaga kerana jika tidak, bau yang tidak menyenangkan akan mengganggu hidup anda. Bau ini datangnya samaada dari sisa makanan, najis dan air kencing hamster yang telah lama. Jadi, luangkan masa untuk menukar bedding hamster anda sekali atau dua kali seminggu. Anda juga boleh memandikan hamster anda sedikit dengan melakukannya dengan cermat dan berhati hati. Pastikan tempat tinggal hamster anda sentiasa bersih dan kering.

4. Melahirkan anak

Antara tanda tanda hamster bakal melahirkan anak adalah perut yang membesar serta tahap keaktifannya yang meningkat. Ia juga akan kelihatan mundar mandir di dalam sangkar seolah olah mahu keluar. Setelah kelahiran anak (setiap kelahiran mungkin melibatkan satu, dua atau beberapa ekor anak), pisahkan hamster jantan (bapa) dan biarkan si ibu bersama sama anak anaknya sehingga mereka sudah boleh berdikari tanpa bantuan daripada si ibu.

Kebahagiaan Dalam Perpisahan


Tak perlu ucapkan sepatah kata

Kerana lantang terbaca dari muka

Kau dan aku sudah tiada keserasian di jiwa

Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi

Betulkan kesilapan perhubungan ini

Bila setiap perbincangan menjadi perbalahan

Manakah agaknya cinta kasih?

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum

Bunga yang layu pada musim luruh

Yang dulunya mekar disinar suria

Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata

Semakin lama semakin rekah

Menimbulkan tanya apa mungkin kita

Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Tiap titis airmata kau tangiskan

Ku dah cukup menampung selautan

Begitu lama ku pendam tapi hanya berdiam

Kerana cuba menafi realiti

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum

Bunga yang layu pada musim luruh

Yang dulunya mekar disinar suria

Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata

Semakin lama semakin rekah

Menimbulkan tanya apa mungkin kita

Temu kebahagiaan dalam perpisahan


Best lagu nih.....sape yg putus cinta tu..jangan sedey..mungkin korg akan menemui kebahagiaan disaat korang berpisah.. =)

HOOOOOO.....


Blerla nak ader follower?malu la nk promote blog nih...hehe
^-^

Jom2 masak Nasi Ayam..yum3...


Bahan2 nak rebus ayam

6 ulas bawang putih(blander)
setengah inci halia(blander)
garam
kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih
1 bwng besar..dimayang dulu..

Bahan2 untuk nasi

letakkan air yang rebus ayam tadi
satu stgh sudu besar margerin/butter cup
kunyit sedikit
garam sedikit kalau tawar
due helai daun pandan..

Bahan2 untuk ayam goreng

gaulkan ayam yang direbus td dengan
kicap,sos tiram dan rempah kari..
kemudian anda boley goreng ayam tue ataupun bakar..

Bahan2 untuk buat sos

rendam due ketul nisan dgn air..
kemudian letakkn 2 sudu lada blander..
letakkan cuka,garam dan sos cili sedikit..
bwng putih seulas..(ditumbuk)

untuk kuah kicap,ambil kicap yg digaul ngn ayam td dan dicampurkan dengan air yg rebus ayam tadi...
Selamat mencuba...kalau ader yg nk ditambah,coment2la yea..

Best moment with da Geng..

Finally aku with giegs

Giegs with zara

wes...aku mne?asal xde dlm gmbor nih??huhu

Berehat sebentar..pnat lol berjalan...thx to camera woman..hehe

Tea with Giegs

Zara with Tqa

Makan kt food court Mid..Bapak mahal...huhu...saper pling cun skali?hehe

Miss korg..next time jumpe lagi yer....love u all..muahx...hehe =)

Biler hati sudah ske..

Tiap kali aku suke and sayang someone,mesti pada bukan orang yang sepatutnyer...
Mesti orang tuh da berpunyer,
Atau pun pada orang yg tiada perasaan terhadap aku..
Adoi nasib diri..tak patut aku tanggisi...
Bila agaknyer aku dapat merasa kasih syg dari insan yg bernama lelaki...huhu
Bukan aku xley hdup tnpa lelaki..
tapi jeles tgok org dah berpunyer..
haha....


Noktah cinta..

Ternyata semua bicaraku
Tersimpan di dalam hatiku
Ternyata semua soalanku

Tak pernah kau fikir di fikiran
Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya

Berbicara tentang cinta kita
Masih tiada noktah penghujungnya
Berbicara tentang perasaan
Simpan saja semua itu

Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya....

Sunday, June 6, 2010

Tanda2 gastrik dan rawatan

Tanda-tanda penyakit gastrik:

  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:

  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
Inilah penyakit yang aku alami skrg..susah nk diet skrg..=(

Friday, June 4, 2010

Dari due,,,jadi Empat =)


Ni pasal hamster aku and k ida..br jer bela..masa tue 16 april 2010..kitaorg beli sepasang..jantan n betina..jenis winter white..cumilll =)..
mule2 aku x setuju kak ida nk bela hamster..yela dulu aku penah bela masa kecik2..hamster ni berbau tau lau xpandai jaga.. kak ida punyer pujuk,akhirnyer aku setuju nk beli..beli kt sgmt..beli semua brng dorg nk dkt seratus lbey..abeh duit den..hehe.. Tapi ble da lme bela nih rase ske n excited.. Tiap2 petang aku main ngn dorg.. Hamster ni die suker maen...klakar+cute.. and dorg nih cepat membiak.. yang betina tu name die jenny yg jantan jonny.. mase mule2 beli jenny yg baek..xgigit2 org.. tp dah lme2 tue keje die nk gigit org jer.. Rupe2nye bunting...patotla garang semcm..hehe So skrg aku n kak ida ader 4 ekor hamster.. Sayang aku xdpt tgk dorg..ish3..dorg kt ganu ngn kak ida.. jauh benor merantau..huhu..tp xpela kak ida slalu update pasal dorg.. slalu antar vdeo dorg..so terubat jgakla rindu kt dorg.. okla lau ader yg nak tau pasal hamster boley tnyer syer...huhu

Thursday, June 3, 2010

Jenny with her baby..

Banyok tanyerla imang nie..hehe
baby hamster msa hari ke 5


video

Suke,Suka,Suka

Haha..skenyer saya..ilang semua masalah yg melanda..atleast ader ko blog...aku boley post aper jer yang aku suke kan..tgkla arini jer da bape post aku buat..hehe...humm..tp tulah xder follower lg..boleyla kau merepek dulu..hehe..

Burox..


ai si menn..nk berblog..tp xtau nk hias cantik2..cmne r korg punyer ley cantik?ajarla aku...huhu

Dup Dap,Dup Dap..


Tanggal 10 june,result exam akn keluar...woohoo...takotnyer....
Dapat bpela agaknyer?
Adakah pointer aku akan naik or sebaliknyer?...
result ni plng menakutkn..sebab ia akan menentukan masa depan aku..
sama ada aku boley sambung degree ke x..
Sbnrnyer aku rase mcm aku xlayak jer nak masuk U..
tp ble difikir2kan balik..aku sepatutnyer bersyukur..
sbb dpt tebus balik kesilapan yang lalu..
skolah xpandai dlu..SPM pun 1A jek..huhu..
Tapi tulah bak kate ayah,bile dah masuk U,semua kosong2..just do the best..huhu =)
Apepon aku berharap result aku ni ok...n result kwn2 aku pun ok...
Amin...

Hye aGain...


LamE Dah aku x update blog nih..tetiba rase nk berblog balik..huhu..skrg dah masuk june 2010..hampir staun gakla aku meninggalkn blog nih.. aper pun pasni aku akn rajin update blog nih eventhough i don't have any follower..hehe..untuk diri sendiri sudey...huhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...